* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις 21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις 21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις 21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις 21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Mundial Stories: Σαν μπαλαδόρος από το Μοντεβιδέο

Υπάρχει ένας θρύλος στη Λατινική Αμερική που λέει πως ανάμεσα σε δυο θηρία δημιουργήθηκε μια λωρίδα γης με σκοπό να τους υπενθυμίζει πως ο μύθος του Δαυίδ και του Γολιάθ θα βρίσκει πάντα την πραγμάτωση του στη ζωή. Xρόνια μετά τη βιβλική παραπομπή διεξήχθη το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στην Ουρουγουάη το 1930. Όλοι οι αγώνες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, το Μοντεβιδέο με την πλειονότητα των παιχνιδιών να διεξάγονται στο στάδιο «Σεντενάριο» το οποίο είχε κατασκευαστεί γι' αυτό τον σκοπό. Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο συμμετείχαν συνολικά δεκατρείς ομάδες, επτά από τη Νότια Αμερική, τέσσερις από την Ευρώπη και δύο από τη Βόρεια Αμερική. Ο λόγος της μικρής συμμετοχής ευρωπαϊκών ομάδων, ήταν η μεγάλη διάρκεια και το μεγάλο κόστος του ταξιδιού.

Mundial Stories: Το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας

Το τότε σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης δεν είχε φυσικά σχέση με όσα γνωρίζουμε σήμερα. Από τους τέσσερις ομίλους προκρίθηκαν τέσσερις ομάδες οι οποίες συναντήθηκαν κατευθείαν στα ημιτελικά. Η Αργεντινή, η Γιουγκοσλαβία, η Ουρουγουάη και οι ΗΠΑ θα διεκδικούσαν το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία. Στους ημιτελικούς τα πράγματα ήταν πιο εύκολα τόσο για την Ουρουγουάη όσο και για την Αργεντινή. Η Ουρουγουάη κέρδισε με 6-1 την Γιουγκοσλαβία και η Αργεντινή με το ίδιο σκορ τις Η.Π.Α.

Ο τελικός είχε ήδη πάρει διαστάσεις πολεμικές καθώς μόλις δύο χρόνια πριν, η ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών της Ουρουγουάης είχε νικήσει εκείνη της Αργεντινής για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του 1928 με 2-1 στον επαναληπτικό. Το πρώτο ματς είχε λήξει ισόπαλο με 1-1. Δεκάδες χιλιάδες Αργεντινοί οπαδοί έκαναν το σύντομο ταξίδι μέσω πορθμείων στον ποταμό Ρίο ντε λα Πλάτα για να δουν την ομάδα τους να εκδικείται για την οδυνηρή ήττα των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ το 1928. Οι φωνές «Victoria» la «muerte» (νίκη ή θάνατος) από τους φιλοξενούμενους οπαδούς αντηχούσαν στους δρόμους του Μοντεβιδέο την ημέρα του αγώνα. Πάνω από 93.000 οπαδοί γέμισαν το Estadio Centenario για τον τελικό. Υπήρξε τεράστιος σάλος πριν τον αγώνα καθώς ακολούθησε συζήτηση για το ποια ομάδα θα παρείχε την επίσημη μπάλα του αγώνα. Ο πρόεδρος της FIFA Ζυλ Ριμέ χρειάστηκε να παρέμβει και αποφασίστηκε ότι η Αργεντινή θα παράσχει την μπάλα για το πρώτο ημίχρονο ενώ η μπάλα της ομάδας της Ουρουγουάης θα χρησιμοποιηθεί για το δεύτερο.

O ίδιος ο τελικός αποδείχθηκε ακόμη πιο δραματικός. Μόλις δώδεκα λεπτά από την έναρξη του αγώνα ο Pablo Dorado έβαλε τους γηπεδούχους μπροστά με ένα χαμηλό σουτ από τα δεξιά, αλλά ο Αργεντινός εξτρέμ Carlos Peucelle κέρδισε τον τερματοφύλακα της Ουρουγουάης Enrique Ballestrero με ένα δυνατό σουτ για να ισοφαρίσει μόλις οκτώ λεπτά αργότερα. Στο 37ο λεπτό, ο Γκιγιέρμο Στάμπιλε έβαλε μπροστά την Αργεντινή πετυχαίνοντας το 2-1 κλείνοντας έτσι το πρώτο ημίχρονο. Η θερμοκρασία στο στάδιο είχε ήδη ανέβει αρκετά καθώς δυο ομάδες από τη Λατινική Αμερική με χιλιάδες οπαδούς στις κερκίδες αποτελούν ένα εξαιρετικό λόγο για να γραφτεί είτε μια τραγωδία είτε ένα έπος.

Οι γηπεδούχοι στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν ολική επαναφορά με τον Pedro Cea να βρίσκει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και να κάνει το 2-2. Ο Σάντος Ιριάρτε πέτυχε ένα γκολ στο 68ο λεπτό για να δώσει στην Ουρουγουάη το προβάδισμα για πρώτη φορά στον αγώνα και ο Έκτορ Κάστρο σφράγισε τη μεγαλειώδη νίκη με 4-2 φέρνοντας το πρώτο τρόπαιο Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ομάδα και τη χώρα του.

Μουντιάλ 1930: Η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ιστορία

Έτσι, η Ουρουγουάη έγινε ο πρώτος νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA το 1930. Ο Ριμέ παρέδωσε το «ιερό δισκοπότηρο» στον επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης Ραούλ Τζουντ. Η 31η Ιουλίου κηρύχτηκε εθνική εορτή στην Ουρουγουάη προς τιμήν της ιστορικής νίκης.

Ο Alberto Horacio Suppici, ο οποίος ήταν τότε προπονητής της Ουρουγουάης, ήταν μόλις 31 ετών όταν οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA το 1930. Μέχρι σήμερα, κατέχει το ρεκόρ ως ο νεότερος προπονητής που έχει κερδίσει ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε θρίαμβο για την Ουρουγουάη και σε τραγωδία για την Αργεντινή. Κι όπως σε κάθε τραγωδία επέρχεται η κάθαρση έτσι οι φιλότιμοι Ουρουγουανοί είκοσι χρόνια αργότερα προσφέρθηκαν να λυτρώσουν με έμμεσο τρόπο τους Αργεντίνους κερδίζοντας τη Βραζιλία δημιουργώντας μια αντίστοιχη τραγωδία και στην έτερη «μεγάλη» δύναμη της Λατινικής Αμερικής.

Μέχρι τις μέρες η εθνική Ουρουγουάης χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον φίλαθλο κόσμο ανά τον πλανήτη. Τα δομικά και διαχρονικά συστατικά της ομάδας γοητεύουν τους ποδοσφαιρόφιλους οι οποίοι θαυμάζουν την αυταπάρνηση, τη μαχητικότητα και την «αλητεία» αυτής της ομάδας.

*Ο τίτλος του κειμένου είναι στίχος του ΛΕΞ από το τραγούδι Διαστημόπλοια

Στοίχημα
Live Casino